Cukier, nazywany potocznie białą śmiercią, to mnóstwo kalorii i niestety zero wartości odżywczych. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego herbaty czy kawy. Inni traktują go jedynie jako dodatek. Nie zdajemy sobie jednak sprawy z faktu, że to bardzo niezdrowy środek spożywczy, który nawet w niewielkich ilościach ma niekorzystny wpływ na organizm ludzki.
Na szczęście żyjemy w społeczeństwie, które jest coraz bardziej świadome, że szkodliwy cukier występuje w składzie całej gamy produktów spożywczych. To zaś sprawia, że chętnie szukamy zamienników. Środków spożywczych, które dodadzą niezbędnej słodyczy napojom czy potrawom, a przy tym będą mniej kaloryczne i nie tak bardzo szkodliwe dla organizmu. Które zamienniki warto wybrać?
Ksylitol – cukier pozyskiwany z kory brzozy
Spośród zamienników warto zwrócić uwagę na ksylitol. Nazywany bywa cukrem brzozowym, ponieważ jest pozyskiwany z kory fińskiej brzozy. Uważany jest on za najzdrowszy zamiennik białego cukru. Charakteryzuje go niski indeks glikemiczny oraz kaloryczność na poziomie o 40% mniejszym niż w klasycznym, białym słodziku. Ten zamiennik znajdziemy w sklepie ze zdrową żywnością – https://sklepagnex.pl/.
Ksylitol w organizmie skutkuje powstaniem odczynu zasadowego. Biały cukier – kwasowego. Ponadto ten mniej kaloryczny zamiennik smakuje i pachnie niemalże identycznie, co niezdrowy cukier biały. Co więcej, ze względu na wysoką odporność na działanie wysokich temperatur można go z powodzeniem stosować do wypieków oraz przetworów owocowych.
Erytrytol – 0 kalorii!
Erytrytol na skalę masową pozyskiwany jest w procesie fermentacji glicerolu. W środowisku naturalnym, w niewielkich ilościach możemy go znaleźć w niektórych owocach i pyłkach kwiatowych. Jest niskokaloryczny, poza tym jego indeks glikemiczny wynosi 0. Te wartości sprawiają, że po erytrytol mogą sięgać diabetycy i osoby będące na diecie bezcukrowej.
Żywność słodzona tą substancją nadaje się do mrożenia, gotowania i pieczenia. Ponadto erytrytol nie traci swoich właściwości ani w niskich, ani w wysokich temperaturach.
Miód i syrop klonowy
Wiele osób chętnie sięga po naturalny miód lub równie smaczny syrop klonowy. Czy to jednak dobry wybór? Uwzględniając walory odżywcze, w tym zawartość witamin i minerałów, mówimy o zdrowej alternatywie. Musimy mieć jednak na uwadze kaloryczność oraz wspomniany indeks glikemiczny.
Miód jest tak kaloryczny, jak biały cukier, poza tym traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza. Syrop klonowy nadaje się do zastosowania w wysokich temperaturach i jest mniej kaloryczny od miodu, za to w jego składzie znajduje się dużo sacharozy. Obydwa lubiane zamienniki można zatem stosować tylko od czasu do czasu, a całkowicie powinni z nich zrezygnować diabetycy.
Dla każdego coś słodkiego! Niezależnie od sposobu żywienia, zaleconej diety czy uwielbienia do słodkich potraw, mamy na tyle duży wybór zamienników białego cukru, by móc z niego całkowicie zrezygnować. Warto jednak przyjrzeć się kaloryczności, składowi i właściwościom dostępnych słodzików, aby zamiana białego cukru na inny słodki dodatek, przyniosła korzyści.