Więcej zdrowia dzięki suszeniu produktów

0
1057
suszone

Wszyscy wiemy, że najzdrowsze potrawy przygotowywane są samodzielnie w naszych domach. Istnieje wiele metod, które pozwalają na wydłużenie świeżości potraw i zachowanie ich walorów zdrowotnych i smakowych. Pośród nich warto wyróżnić suszenie, które jest jedną z najbardziej efektywnych metod konserwacji.

Ile właściwości zdrowotnych zachowują suszone potrawy?

Pierwsze, nad czym warto się zastanowić, to kwestia zdrowotna. Wiadome jest, że każdy produkt spożywczy dostarcza do organizmu niezbędnych składników, takich jak między innymi minerały, witaminy, białka czy zdrowe tłuszcze. Różnego rodzaju obróbka, której poddajemy produkty spożywcze, może jednak istotnie zmienić ich skład. Zazwyczaj obróbka termiczna taka, jak gotowanie, wpływa niekorzystnie na składniki odżywcze, które mogą zostać wypłukane z pokarmów.

Suszenie jest ciekawą alternatywą, która pozwala na zachowanie większości składników odżywczych w pożywieniu. Odparowywania woda nie powoduje ich usunięcia, gdyż większość witamin czy minerałów nie jest lotna i nie może „uciec” podczas suszenia. W efekcie zjadanie suszu może więc sprawić, że do organizmu będzie dostarczanych więcej substancji odżywczych, niż po innych rodzajach obróbki.

Co więcej, suszenie nie wymaga używania żadnych dodatkowych środków, takich jak tłuszcz czy sól. Dzięki temu warzywa, owoce, grzyby czy mięso będą mogły zostać spożyte nawet przez osoby, które ze względów zdrowotnych pozostają na diecie. Staną się dla nich odpowiednim sposobem na uzupełnienie diety w niezbędne składniki. 

Konserwacja bez chemii

Kolejna zaleta suszenia to konserwowanie produktów spożywczych, które umożliwia ich długie przechowywanie. Dzięki temu pozostają one zdatne do spożycia nawet kilka miesięcy po przygotowaniu. Jest to szczególnie istotne dla miłośników sezonowych owoców i warzyw czy grzybów. Co więcej, brak jakichkolwiek sztucznych dodatków gwarantuje, że są one w pełni bezpieczne dla zdrowia.

Jak suszyć produkty?

Tradycyjna metoda suszenia na wolnym powietrzu jest długotrwała i nie zawsze zapewnia idealne efekty. Nawet odrobina wilgoci, która pozostanie w produkcie, może spowodować rozwój pleśni, dlatego niezwykle ważna jest kontrola całego procesu. Zazwyczaj niestety tradycyjna wersja suszenia wymaga dużej ilości miejsca, służącego do rozwieszenia lub do rozłożenia produktów.

Istnieje jednak alternatywa, jaką jest zaawansowany dehydrator Zyle Express dostępny w sklepie Ronic. Urządzenie to posiada kilka ażurowych tacek, które służą do układania na nich produktów spożywczych. Tacki umieszcza się w specjalnie zaprojektowanym ogrzewaczu, który ma ścisłą kontrolę temperatury. Dzięki temu równomiernie i systematycznie powoduje odparowanie wody, jednocześnie nie doprowadzając do upieczenia produktów.

Efektem używania dehydratora jest uzyskanie odpowiednio wysuszonych i zakonserwowanych produktów. Cały proces jest szybki, a urządzenie zajmuje mało miejsca i odznacza się ekonomiczną pracą. Dzięki temu ilość suszonych w domu potraw może efektywnie wzrosnąć, prowadząc jednocześnie do poprawy zdrowia domowników.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here