Właściwości Spiruliny

0
54
Właściwości Spiruliny

Spirulina jest algą, należącą do gromady sinic. Naturalnie występuje w jeziorach Czadu w Afryce oraz w Texcoco w Meksyku. Spirulinę znali już Aztekowie, gdzie stanowiła ich codzienne źródło pożywienia. Rosnąca obecnie popularność algi sprawiła, że zaczęto zakładać jej hodowle. Potrzebne są do tego odpowiednie warunki klimatyczne, które są szczególnie sprzyjające na terenach Azji (Chiny, Indie, Tajwan, Japonia) oraz rejonach Ameryki północnej (Hawaje).

Co zawiera spirulina i dlaczego stała się tak bardzo popularna?

Spirulina zaliczana jest do tzw. superfood. Miano to zyskała, dzięki cennym składnikom, które zawiera. Są to przede wszystkim:

  • białko – zawierające wszystkie niezbędne do funkcjonowania organizmu aminokwasy
  • nienasycone kwasy tłuszczowe – w tym cenny kwas gamma-linolenowy
  • witaminy – spirulina jest szczególnie bogata w witaminy z grupy B, ale także zawiera witaminę A, C oraz E
  • składniki mieralne – magnez, żelazo, potas, cynk, fosfor oraz sód

To właśnie te składniki odpowiadają za właściwości spiruliny, które są cenne dla naszego zdrowia i zostały udowodnione oraz opisane w licznym piśmiennictwie naukowym. Szczególnie liczne są publikacje, pochodzące z krajów Dalekiego Wschodu, gdzie spirulina jest wręcz kultowym produktem. Dodaje się ją do powszechnych produktów spożywczych, a także koktajli czy też batonów wysokoenergetycznych.

Więcej informacji o właściwościach Spiruliny, potwierdzonych naukowo, można przeczytać w artykule: Spirulina.

Wpływ spiruliny na zdrowie

Wśród licznych właściwości spiruliny, wpływających pozytywne na ludzki organizm, do najważniejszych można zaliczyć:

  • Efekt detoksykacyjny – spirulinie przypisuje się efekt detoksykacyjny, usuwający metale ciężkie z organizmu. Szczególnie skuteczna okazała się w przypadku arsenu, który jest jednym z najpowszechniej występującym w środowisku metalem ciężkim. U pacjentów regularnie przyjmujących spirulinę, u których wcześniej wystąpiły objawy zatrucia arsenem, zaobserwowano znaczną poprawę stanu zdrowia i ogólnej kondycji organizmu.
  • Działanie przeciwnowotworowe – liczne publikacje, w tym także badania kliniczne donoszą, że spirulina ma działanie antykancerogenne, czyli chroni przed wystąpieniem różnego rodzaju nowotworów. Regularne spożywanie produktów ze spiruliną hamuje proliferację komórek nowotworowych.
  • Wspomaga odchudzanie – dzięki dużej zawartości białka, spirulna stanowi bogaty i pełnowartościowy produkt spożywczy. Pomaga w budowaniu beztłuszczowej masy mięśniowej. Jest to niezwykle korzystny produkt dla osób z nadwagą i otyłością.
  • Obniża poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi – tym samym przyczynia się do zmniejszenia śmiertelność z powodu najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych, jakimi są cukrzyca i miażdżyca.

Dobra spirulina to podstawa

Jednak, aby uzyskać wymienione korzystne efekty zdrowotne spiruliny, musimy mieć pewność, że korzystamy z produktu najwyższej jakości. Warto więc sięgać po preparaty, posiadające odpowiednie certyfikaty jakości. Tylko takie dają pewność, że faktycznie kupujemy produkt w 100% naturalny, czysty oraz bez wypełniaczy. Jednym z takich producentów jest firma Febico, która oferuje na naszym rynku produkty takie jak chlorella oraz spirulina w tabletkach. Dodatkowo najlepiej zaopatrywać się w spirulinę w sprawdzonych  sklepach z żywnością ekologiczną lub w renomowanych sklepach internetowych. Naprawdę nie warto kupować spiruliny z nieznanego źródła od przypadkowych sprzedawców, gdyż często w takich przypadkach nie dostajemy w rzeczywistości prawdziwej spiruliny.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here