Wegetarianizm to więcej niż moda

0
110
Wegetarianizm to więcej niż moda

Niejedzenie mięsa deklaruje już co dziesiąty Polak w wieku 16-24 lata. Coraz częściej wybieramy dietę roślinną, choć jeszcze z elementami odzwierzęcymi w postaci nabiału. Wegetarianizm dla wielu to nowy styl życia. Inni widzą w nim tylko jedną z współczesnych trendów.

Alternatywa dla młodych

Tak spore zainteresowanie dietą bezmięsną u osób młodych nie powinno dziwić. Osoby u progu dorosłości zwykle najbardziej intensywnie poszukują swojej drugi życiowej, również kulinarnej. Między innymi ze względu na zapał młodych do wegetarianizmu, Warszawa w ostatnich latach znalazła się na trzecim miejscu w rankingu miast, przyjaznych osobom, które wyeliminowały mięso (za Berlinem i Los Angeles). Rośnie również grono tych, którzy wegetarianizm stosują przez jakiś czas. Już co piąty Polak potwierdza, że stara się ograniczać mięso zastępując je innymi produktami. Bywa, że wybór pada na rybę lub owoce morza, więc trend nie jest stricte wegetariański. Jednak mniejsze spożycie mięsa białego i czerwonego to trend, o jaki również walczą zwolennicy diety wegetariańskiej. W komponowaniu nowej diety pomocne są coraz liczniejsze suplementy dla wegetarian. Dzięki nim można liczyć na właściwie zbilansowany posiłek.

Świadomość ekologiczna

Przemysłowa hodowla zwierząt znalazła się na drugim miejscu największych trucicieli, zaraz po przemyśle wydobywczym. Nie bez znaczenia są również aspekty moralne wegetarianizmu. Paul McCartney powiedział kiedyś: „Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, wszyscy byliby wegetarianami”. Ogrom cierpienia, jaki towarzyszy hodowli i ubojowi to jeden z ważniejszych powodów do zmiany diety. Drugi to troska o środowisko. W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat masowe połowy spowodowały przerzedzenie populacji dorsza i tuńczyka aż o 95 proc. O 90 proc. zmalała populacja rekinów, halibutów, sardeli, śledzi i sardynek. Ryby, pływające w ogromnych ławicach są zasysane z morza specjalnymi rurami. Trafiają na stoły restauracji a mniejsze są przerabiane na olej i mączkę rybną na karmę dla fermowych kurczaków. Akwen po takiej akcji przez długi czas jest zupełnie wyjałowiony.

Czy to jest zdrowe?

Wbrew pozorom, dieta wegetariańska potrafi być bardzo bogata. Suplementy dla wegetarian mogą być do niej dodatkiem, ale nie są koniecznością. Zwykle przy diecie eliminującej mięso pojawia się większa świadomość konsumencka. Bardziej uważnie przyglądamy się etykietom, dlatego w zakupowym koszyku nie lądują przypadkowe produkty. Żywność wegetariańska ma niską gęstość energetyczną, dlatego zawiera mniej kalorii. Świetnie sprzyja odchudzaniu. Odrzucając mięso jednocześnie przestaje się dostarczać swojemu organizmowi konserwanty, antybiotyki oraz inne leki weterynaryjne, masowo stosowane w hodowli. Dieta wegetariańska jest wyjątkowo bogatsza w błonnik, magnez, potas i wiele witamin, rozpuszczalnych w wodzie o działaniu przeciwutleniającym. To ważny oręż w profilaktyce nowotworowej.

Eliminacja mięsa dla niektórych jest etapem przejściowym do weganizmu, czyli całkowitego porzucenia produktów odzwierzęcych. Jednak już wegetarianizm wprowadza do codziennej diety wiele ważnych dla organizmu zmian.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here