Kaloryczność wędlin – jak to wygląda?

0
1965
Kaloryczność wędlin

Wędliny są bardzo prostym, a zarazem smacznym i bogatym w składniki odżywcze składnikiem naszej diety. Najbardziej bogate są w białko, jednak też i oczywiście obfitują w kalorie z tłuszczu zwierzęcego. Przeważnie należą do nich takie mięsa jak wołowina, wieprzowina czy salami. Wędliny cieszą się dużym powodzeniem ze względu na swą prostotę, w jakiej mogą być spożywane i chętnie po nie sięgamy. Szczególnie w postaci cienkich plasterków skrojonych na kanapkę, jest to dobry sposób na zjedzenie smacznego chudego indyka, kurczaka czy szynki wieprzowej. Wszystkie one mają bardzo wysokie właściwości odżywcze.

Wartości odżywcze wędlin

Możemy śmiało sięgać po pieczone mięsa takie jak pieczona wołowina, czy szynka, są one chude i zdrowe, powszechnie serwowane koło pokrojonych warzyw czy nabiału. Na tzw. „szwedzkim stole” możemy znaleźć całą kolekcję przepysznych wędlin różnego rodzaju, które doskonale współgrają z kolorowymi warzywami. Kaloryczność wędlin waha się w zależności od rodzaju mięsa. Abyśmy mogli porównać porcje popularnych wędlin, możemy sięgnąć do tabeli kalorii. Duża ilość wędlin zawiera w sobie azotan sodu. Jest to środek konserwujący i jego skutki zdrowotne są ciągłym przedmiotem dyskusji fachowców. Wybierając wędliny musimy zwrócić uwagę na sztuczne aromaty i wypełniacze, które dodawane są w dosyć sporych ilościach do produkcji wędlin. Ciekawostką jest to, że wędliny same w sobie nie są słodkie,jednak w ich składzie możemy znaleźć miód, syrop fruktozowy i klonowy, przez co oczywiście kaloryczność wędlin znacznie wzrasta.

wędliny a kalorie - co jeść a co nie

Ile kalorii mają wędliny?

Świetnym rozwiązaniem jest tabela kalorii, która mówi nam o kaloriach jakie posiadają nasze ulubione wędliny czy mięso. Mięso nie powinno być nigdy głównym składnikiem naszych dań, czy to śniadania, czy obiadu, powinno ono stanowić zaledwie 30% całego posiłku. Mięso jest cennym źródłem żelaza i białka, więc pamiętajmy o odpowiednio zbilansowanych daniach pod względem mięsa.

Do najbardziej kalorycznych wędlin czy też mięs należy boczek wieprzowy, zawiera on aż 510 kcal w 100 gramach, a boczek faszerowany na 100g ma 502 kcal. Następnie słonina, która króluje nawet nad boczkiem, bo przebija go w randze kalorycznej dość sporo, na 100g wynosi 797 kcal.

  • Wieprzowina waha się ok. 362 kcal.
  • Białe mięso z kurczaka bez skóry na 100g wynosi 114 kcal, a filet z indyka – 84kcal.
  • Schab wędzony również nie jest zbyt kaloryczny, bo na 100g wynosi 136 kcal.
  • Jedną z najbardziej kalorycznych kiełbas jest salami na 100 g – 568 kcal. Kabanosy uchodzą za suche mięso, w

100g znajduje się 326 kcal

Niektóre wędliny, ze względu na zawartość kaloryczną w 100g:

  • boczek wędzony, solony – 477
  • boczek wieprzowy – 510
  • indyk, filet – 84
  • kiełbasa kabanos – 326
  • kiełbasa krakowska – 168
  • kiełbasa myśliwska – 291
  • kiełbasa salami – 568
  • kiełbasa zwyczajna – 209
  • polędwica wędzona – 165
  • schab pieczony – 291
  • schab wędzony – 136
  • serdelki drobiowe – 216
  • słonina – 797
  • wieprzowina, schab – 174
  • wieprzowina, szynka – 261
  • wołowa polędwica – 113
  • indyk udziec bez skóry – 104
  • baleron gotowany – 244
  • kiełbasa podwawelska – 247
  • parówki popularne – 342
[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here