Jak zrobić sos do spaghetti carbonara?

0
104
Jak zrobić sos do spaghetti carbonara?
Jak zrobić sos do spaghetti carbonara?

Jak zrobić sos do spaghetti carbonara?

Spaghetti carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Charakteryzuje się prostotą wykonania i wyjątkowym smakiem. Kluczem do idealnego spaghetti carbonara jest jednak odpowiednio przygotowany sos. W tym artykule podzielimy się z Tobą naszym sprawdzonym przepisem na sos do spaghetti carbonara, który pozwoli Ci przygotować to danie na najwyższym poziomie.

Składniki:

  • 200g boczku
  • 3 żółtka
  • 100g startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz

Kroki do przygotowania sosu:

Krok 1: Przygotowanie składników

Pierwszym krokiem jest przygotowanie wszystkich składników. Boczek pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj. W osobnych miseczkach roztrzep żółtka.

Krok 2: Smażenie boczku

Na patelni rozgrzej trochę oliwy z oliwek i wrzuć pokrojony boczek. Smaż go na średnim ogniu, aż stanie się chrupiący i lekko zrumieniony. Następnie dodaj posiekany czosnek i cebulę, smażając je razem przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko przypieczone.

Krok 3: Połączenie składników

Do smażonego boczku, czosnku i cebuli dodaj starty parmezan. Wymieszaj wszystko razem, aż ser się rozpuści i utworzy gładką masę. Następnie dodaj roztrzepane żółtka i ponownie dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

Krok 4: Doprawienie sosu

Na koniec dopraw sos solą i pieprzem według własnego smaku. Pamiętaj, że boczek i parmezan są już dość słone, więc dodawaj sól ostrożnie. Pieprz dodaj w ilości, która Ci odpowiada.

Krok 5: Podanie sosu do spaghetti

Sos do spaghetti carbonara jest gotowy! Teraz wystarczy ugotować makaron spaghetti al dente, odcedzić go i wymieszać z przygotowanym sosem. Podawaj od razu, posypane dodatkowym startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.

Mamy nadzieję, że nasz przepis na sos do spaghetti carbonara przypadł Ci do gustu. To proste danie, które możesz przygotować w domu, zachowując autentyczny włoski smak. Smacznego!

Oto wezwanie do działania dotyczące przygotowania sosu do spaghetti carbonara:

Przygotuj pyszny sos do spaghetti carbonara, którym zachwycisz swoich bliskich! Składniki, których będziesz potrzebować to: jajka, boczek, ser parmezan, czosnek, sól, pieprz i oczywiście spaghetti.

Aby dowiedzieć się, jak krok po kroku przygotować ten smakowity sos, odwiedź stronę: https://www.jezjerzy.pl/.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here