Jak upiec kurczaka

0
159
Jak upiec kurczaka

Szukanie prostego, taniego, smacznego dania na obiad czy przyjęcie czasem zajmuje więcej czasu niż jego przygotowanie. Jeśli chcemy podać coś wyjątkowego na obiad lub spotkanie w gronie przyjaciół warto przygotować coś pewnego, sprawdzonego, a przy tym bardzo apetycznego. Królem takich tanich szybkich dań jest kurczak. W każdym sklepie mięsnym i markecie można zakupić kurczaki w całości, ćwiartki z tylnej części, uda, pałki, skrzydła, piersi. Można więc przygotować danie z całego ptaka, albo z wybranych części. Mięso z kurczaków jest tanie i powszechnie dostępne. Jeśli jednak zależy nam na wyjątkowym smaku dania, to poszukajmy kurczaków z wolego wybiegu inaczej zwanych zagrodowymi. Znawcy twierdzą, że ich mięso jest znacznie smaczniejsze i zdrowsze.
Jak upiec kurczaka, aby stał się wyjątkowym daniem na przyjęcie czy uroczysty obiad?
Warto spróbować prostej metody pieczenia kurczaka na puszce lub butelce zawierającej piwo. W tym celu kurczaka należy natrzeć przyprawami i odczekać kilka godzin, aby przyprawy weszły w głąb skóry i mięsa. Warto to zrobić wieczorem w dniu poprzedzającym pieczenie. Do nadania smaku najlepiej nadają się: sól, słodka papryka w proszku, czosnek. Można użyć gotowej mieszanki ziół do kurczaka zakupionej w sklepie. Kurczaka należy nadziać na stojącą puszkę lub butelkę, w której jest mniej więcej połowa piwa. Taką konstrukcję stawia się na dużej blaszce i piecze w temperaturze 190 stopni na funkcji termoobieg przez 1- 1,5 godziny. Kurczak jest chrupiący na zewnątrz, a miękki i soczysty w środku. Goście będą na pewno zadowoleni.
Inny ciekawy sposób to upieczenie kurczaka z czosnkiem. Nawet osoby, które nie przepadają za tym warzywem, będą zachwycone smakiem kurczaka tak przygotowanego. Do tej potrawy potrzebny jest kurczak o wadze ok 1,5 kg. Przyprawionego solą i papryką w proszku trzeba położyć w zamykanym naczyniu żaroodpornym, garnku rzymskim, brytfance wraz z 40 – 50 dużymi ząbkami czosnku. Czosnku nie trzeba obierać. Kurczaka piecze się w 180 stopniach godzinę pod przykryciem, a następnie około 30 minut bez pokrywki, aż do zrumienienia. Goście i domownicy będą zachwyceni!

tubator.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPokój dziecka
Następny artykułJak podłączyć prostownik?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here