Większość firm produkujących żywność musi bardzo dokładnie oznaczać i metkować własne produkty, tak by absolutnie nigdy nie pojawiały się żadne wątpliwości dotyczące daty przydatności, daty produkcji czy składu i sposobu zastosowania danego produktu. Wszystkie te kluczowe dla konsumenta dane muszą być w widocznym i zawsze tym samym miejscu uwidocznione, tak by podczas zakupów w nawet najbardziej zatłoczonym miejscu możliwe było skuteczne i szybkie dokonanie porównania faktycznej wartości odżywczej najróżniejszych pozycji i produktów. Wszystko to sprawia, że opakowanie przestaje mieć tak duże znaczenie a na zakupach coraz łatwiej spotkać ludzi, którzy postanawiają odejść od swoich przyzwyczajeń i zamiast tego samego dostawcy, decydują się na porównanie składu i ceny oraz wielkości produktu i spróbowanie czegoś nowego. To zaś przyczynia się do stopniowego zwiększania jakości przez producentów. Dość szybko odczuwają oni spadek zainteresowania swoimi produktami, jeśli ich skład nawet laika zniechęca do kupna.
Oznaczanie produktów żywieniowych
[Głosów:0 Średnia:0/5]