Ser pomaga w walce z rakiem

Nowotwory to w dzisiejszych czasach jedna z głównych przyczyn przedwczesnych zgonów wśród osób dorosłych. Zapobieganiu ich występowaniu nie pomaga tryb życia w obecnych czasach. Pośpiech, jedzenie potraw z dużą ilością konserwantów i innych substancji szkodliwych, palenie czy brak ruchu nie poprawiają naszych szans na uchronienie się od nowotworu.

Warto jednak zadbać o swoją dietę i choćby w ten sposób wspomóc swój organizm przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych.

Według badań lekarzy ze Stanów Zjednoczonych osoby jedzące dużo sera, pijące dużo mleka i korzystające z diety bogatej w produkty mleczne takie jak jogurty czy kefir są zdecydowanie lepiej chronione przed rakiem jelita grubego niż pozostała część populacji.

Wyniki badań wskazały, że u osób, które w diecie przyjmują znacznie zwiększoną dawkę wapnia (z 600 miligramów do 1200) liczba wykrywanych w badaniu komórek rozpoczynających proces powstawania przemian nowotworowych zmniejsza się znacznie.

Wpływ wapnia na zwiększenie odporności organizmu na ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego nie jest jasny. Nie zmienia to jednak faktu, że przełożenie jest dość dobrze widoczne. Profilaktycznie zatem warto zwiększyć w diecie ilość produktów mlecznych, ograniczymy tym samym w smaczny i zdrowy sposób ryzyko zachorowania.

minimki.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Post Author: lukasnet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *