Jak jeść sushi?

0
1143
Jak jeść sushi?

Sushi w ciągu ostatnich kilku lat wciąż zwiększa swoją popularność i zyskuje status dania popularnego, a ostatni sceptycy się nawracają na drogę japońskiej potrawy Jednak, gdy już przekonałeś się do zjedzenia surowej ryby w ryżu i wodorostach, pojawia się kolejna bariera, więc zadajesz sobie kluczowe pytanie. Jak jeść sushi?
Wokół savoir vivre dotyczącego dalekowschodniej potrawy narosło wiele legend, które powinny zostać zniszczone za sprawą kilku sprawdzonych informacji.

Jedzenie sushi wcale nie jest takie skomplikowane, jak może się wydawać.

Pałeczki – To one wydają się dostarczać największej ilości problemów dla członków kultury Europy, którzy wyrośli z widelcem w dłoni. Powinieneś zacząć w ten sposób:
Jedną z pałeczek trzymaj nieruchomo między palcem wskazującym, a kciukiem i podtrzymuj ją kciukiem. Druga pałeczka powinna być ruchoma, zatem powinieneś umiejscowić ją równolegle do tej pierwszej i przytrzymać ją kciukiem oraz palcem wskazującym. Spróbuj wykonać kilka próbnych ruchów. Doskonałym pomysłem jest przećwiczenie sztuki używania pałeczek zanim wyjdziesz do restauracji, a twoim obiektem testów mogą zostać na przykład żelki.
Jeśli już masz przed sobą sushi i jesteś pewien, że nie podołasz zadaniu, a okazja nie wymaga zachowania sztywnych reguł, możesz chwycić swoje maki palcami. Nigdy nie proś o widelec, gdyż jest to największe faux pax, jakie możesz popełnić.

Pozostałe reguły wydają się o wiele prostsze niż sztuka poruszania pałeczkami, a są to:

1. Nie kładź imbiru na sushi – Możliwe, że smakuje ci takie połączenie smaków, ale jest ono niedopuszczalne w restauracji. Imbir, który dostajesz służy do pobudzenia kubków smakowych pomiędzy poszczególnymi rodzajami maków i nigiri.

2. Sos sojowy – Nie kładź swojego sushi płasko w pojemniku z ciemną cieczą. Jeśli poszukujesz bardziej wyrazistych bodźców dla języka, jedynie delikatnie zanurz fragment z rybą, co powinno dać ci odpowiedni efekt smakowy.

3. Porcjowanie – Sushi zostało pokrojone przez wykwalifikowanego kucharza, zatem ma ono odpowiednią wielkość, aby zmieścić je całe do ust. Z tego powodu nie należy go odgryzać fragmentami.

4. Wasabi + sos? – Nie dodawaj wasabi do pojemniczka z sosem sojowym, a jeśli czujesz potrzebę doprawienia twojego sushi, nałóż wasabi bezpośrednio na rybę.

prezentbox.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here